Azure üzerindeki tüketimlerimizi doğrudan etkileyecek bir eylem olan Azure sanal makine durduruldu ile Azure sanal makine durduruldu (serbest bırakıldı) arasındaki farklılığı bu makalede sizlerle paylaşıyor olacağım.
Azure üzerinde bir sanal makine oluşturduğunuz andan itibaren ücretlendirilmeye başlarsınız. Oluşturduğunuz sanal makineleri ihtiyaca göre belli aralıklarda çalıştırarak ücretten kar elde edebilirsiniz. Azure üzerinde sanal makinelerin kapatılmasını iki farklı şekilde sağlayabilirsiniz. Bu iki farklı eylem arasında ücrete yansıması büyük, uygulanış bakımından küçük bir fark bulunmaktadır. Birinci yöntem ile sanal makine kapatıldığında kaynaklar serbest kaldığı için herhangi bir ücret ödemez iken, diğer yöntem ile kaynak kullanımı devam ettiği için ücretlendirilmeye devam edersiniz.
İlk kapatma seçeneğinde sanal makineye RDP ile erişerek, işletim sistemini içeriden kapattığınız durumdur ( Günlük hayatta gerçekleştirdiğiniz bilgisayar açma ve kapama işlemidir.). Bu şekilde sanal makineyi kapatmış olsanız dahi ücretlendirilmeye devam edersiniz. Çünkü sanal makine (cpu, ram vb.) kaynakları tutmaya devam ettiği için, Azure üzerinde bu kaynaklar hala kullanıyormuş gibi görülmektedir.
Sanal makinelerinizi kapatırken ücretlendirilmeyide sonlandırmak için kaynakları serbest bıraktığınız ikinci seçenek olan durduruldu (serbest bırakıldı) ile ilerlemelisiniz. Bunun için Azure portal üzerinden, “Sanal Makineler” içerisinden ilgili sanal makineyi seçerek portalın yukarısındaki seçeneklerden durdur diyerek ilerlemelisiniz.
Sanal makine bu şekilde kapatıldığında diğer kaynaklar ile birlikte dinamik ip adreslerinizde serbest kalacaktır ve sanal makineyi tekrar başlattığınızda yeni ip adresleri almış olacaksınız. Bu sebeple genel (dış) ip adresiniz gibi sizin için önemli olabilecek ip adreslerini statik forma dönüştürdükten sonra sanal makineyi durduruldu (serbest bırakıldı) olarak kapatmalısınız.
Operasyon gerektirmeyen durumlarda sanal makineyi durduruldu (serbest bırakıldı) şeklinde kapatmak kar elde etmek adına çok önemli bir özelliktir. Fakat bu işlemi sürekli manuel yapmak bazı durumlarda mümkün olmayabilir. Bu sebeple Azure sanal makinenin yine önemli özelliklerinden biri olan otomatik kapanmayı kullanabilirsiniz. Bu şekilde sanal makinenizi ne zaman kapanacağını ayarlayabilirsiniz.
Otomatik kapanma ayarları için aşağıdaki adımları takip etmeniz yeterlidir.
Otomatik Kapanma Özelliğinin Aktif Edilmesi
Azure portal üzerinden “Sanal Makineler” altından ilgili sanal makineyi konfigüre etmek için seçiniz.
Sanal makineyi seçtikten sonra “İşlemler” bölümünün altında “Otomatik kapanma” seçeneğini seçiniz.
Son olarak özelliği aktif edip kapanma zamanını ilgili zaman diliminide seçerek belirtiniz. Dilerseniz sanal makine kapanmadan önce bir bildirim maili gönderilmesini sağlayabilirsiniz. Bunun içinde bildirim özelliğini aktif ederek ilgili mail adresinizi girmeniz gerekmektedir.